26 Aralık 2008 Cuma

THALES (İÖ 625/4-546/5) [İng. Thales]


Miletli bilimadamı, filozof. Yunanlılara göre felsefenin babası, kurucusu, ilk ismi. Geometri, matematik ve astronomi bilgilerinin büyük bir kısmını Mısır'a yaptığı gezilerde elde ettiği düşünülüyor.

Thales'e göre, su her şeyin nedenidir ve her şey tanrılarla doludur.

Thalesle birlikte, doğal olayları tanrısal güdülerle açıklamaya çalışan mitik anlatılar, yerini, doğal nedenleri işaret eden açıklamalara bırakır. Bilimi mümkün kılacak olan, eleştirilebilir, gözlenebilir ve sınanabilir bu 'doğal neden' düşüncesidir.

Thales, suyu her şeyin nedeni olarak görmekle:

1. Her şeyin nedeni olan bir 'tek şey'in bulunduğunu söylemiş olur.

2. Bu tek ve ilk olan, bir 'şey'dir. Thales'e göre, bir madde.

3. Nihai ana-madde etkindir ve kendi içinde değişme ilkesi içerir. Yani her şey tanrılarla doludur.

Thales'in tasavvurunun, her şeyin içinde teşhis edilebilir, Yunan mitolojisinde tasvir edilen tanrılar olduğunu düşünmek zor. Mitolojide tanrıların şahıslar olarak belirlenen eylem nedenleri oldukları kabul edilirse, Thales'in tanrılarının da değişimi ve eylemi mümkün kılan güçler olarak görülmesi makul olacaktır.

Yürümekte iken gök cisimlerini incelemek için yukarıya baktığı fakat önündeki kuyuyu görmeyerek kuyuya düştüğü anlatılır.

Hakkında anlatılan bir başka hikaye de, gözlemleri sonucunda zeytin rekoltesini öngörmesi ve yüksek gelir elde etmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder